Detta är en endagskurs om osteoporos som ger grundläggande kunskaper inom benbiologi, frakturrisklära, bentäthetsmätning med DXA och VFA, utredning med prover och behandling.  Kursen är mycket fokuserad på att ge praktiska handfasta råd inför det kliniska arbetet. 

Det är en ombearbetning av den tidigare kursen "Allt du behöver veta om osteoporos" som under många år bedrevs på Krusenbergs Herrgård i Uppsala. 

Målgrupp: Specialister samt ST-läkare inom specialiteterna endokrinologi, gynekologi, allmänmedicin, geriatrik, internmedicin, ortopedi och reumatologi samt övrig osteoporosintresserad vårdpersonal såsom frakturkoordinatorer, sjukskörskor och undersköterskor som arbetar med osteoporos.


Intyg för ST enligt Socialstyrelsen utfärdas efter begäran. Ange i så fall uppgifter som behövs för intyg i anmälan. Kursen uppfyller bland annat Socialstyrelsens delmål c11 respektive STc11 för ST i Ortopedi.

Länk till mer omfattande kursbeskrivning på Lipus: Klicka här!

I priset ingår digital kurs samt boken "Osteoporos och Frakturrisk" (Studentlitteratur, andra upplagan från 2023)  Boken skickas hem till deltagaren med post.

Nästa kurs planeras till våren 2025


Preliminärt PROGRAM Osteoporos grundkurs

08:00 Registrering

08:15 Välkommen och introduktion

08:30 Benbiologi - Andreas Kindmark

09:20 Paus

09:30 Epidemiologi och frakturrisklära - Kristian Axelsson

10:30 Bentäthetsmätning DXA/VFA - Andreas Kindmark

11:30 Lunch

12:30 Osteoporosutredning i praktiken/sekundär osteoporos - Märit Wallander

13:20 Paus

13:30 Behandling av osteoporos - Mattias Lorentzon

16:00 Examination

16:30 Avslutning/frågestund